Results 1 to 4 of 4

Thread: Help needed trouble shooting transmission problem.

  1. #1
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    AZ
    Posts
    3

    Unhappy Help needed trouble shooting transmission problem.

    I am looking for somebody that can help trouble shoot a transmission problem. I have a 1985 Grand Wagoneer that I had a re-built 360 engine and i installed it. I also eliminated a lot of emission lines and smog pump since it no longer needs to go through emission. The tranny runs good for a while then acts like it is in neutral and will not go until i shift it into lower gears or park and reverse. It is a vacuum operated transmission and will not engage into 4wheel ether. Can any one tell me what i should check or what vacuum port should be ran into ?Does any body know of a website that i may look at? Any help will be appreciated. You can E-mail me directly @ victorjimenezsr@gmail.com I don't get a chance to log on to this web site to often due to my job.
    Last edited by phx ranger; 09-05-2015 at 06:30 PM.

  2. #2

    Re: Help needed trouble shooting transmission problem.

    sounds like it is time for a rebuild, heat causing clutches to slip? I would first check the fluid level and make sure it is correct. then if it is I would drop the pan and inspect for debris and clogged filter. install new filter, fluid and adjust the bands. refill with new fluid and try it. if there is still a problem head to a trans shop.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    North Phoenix
    Posts
    8,409

    Re: Help needed trouble shooting transmission problem.

    First question is fluid level- check in nuetral (bypass will cause to read 2-3 qts higher than actual)
    Quote Originally Posted by amber.hodge View Post
    Steve is so innocent. Its really cute, actually. Ah to be a kid again....
    "anyone who says they know everything about anything is either a fool or a liar"

  4. #4
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Mesa
    Posts
    3,165

    Re: Help needed trouble shooting transmission problem.

    An 85 Grand Wagoneer will have a TF727 transmission. The transmission does not use any vacuum operations, it uses a TV lever. The above advice is good.
    The Transfer case (most likely an np229) does include vacuum operation. It very likely that while eliminating the emissions you accidently took out some of the lines that operate the TC

    Here is a schematic, what could go wrong?

    http://www.ifsja.org/tech/tcase/seltrac.html

    You should consider joining www.fsjnetwork.com. There are a lot of local FSJ (full size jeep) owners on the fsjnetwork board.
    82 Cherokee WT SOA/SF/high steer/Alcan springs/agr box/Borgeson steering shaft/AMC 401/performer/holley TA/HEI/BeCool/727/ALTAS (2.0/2.72/5.44)/D60 Snofighter(Yukon Zip,hubs,stubs,4.56)/14 Bolt (FF,BF shave, Discs, ARB,Artec Truss)/MTR 37X12.5/Corbeau Moab Seats/RCI 6point Harness/Hella Aux lights/tuffy console/killer32 sliders/custom bumpers and roll bar/WARN 8000/steering brace/CO2 Tank/CB/dual batts/custom TC skid plate

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. NEEDED----Ideas for trouble shooting Electrical problem in house
    By Rhino in forum Off Topic General Discussions
    Replies: 35
    Last Post: 06-19-2015, 06:59 PM
  2. Replies: 1
    Last Post: 06-18-2015, 09:22 PM
  3. Trouble Shooting help wanted
    By TwodogsWrangler in forum General Discussion
    Replies: 12
    Last Post: 12-11-2008, 06:48 PM
  4. Ideas for Clutch Trouble Shooting?
    By Nessie in forum General Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 10-18-2008, 10:15 PM
  5. Need a little electrical trouble shooting help
    By Pac8541 in forum General Discussion
    Replies: 19
    Last Post: 06-08-2007, 07:58 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •